אחרי שסגרנו רבעון עם חברות הסלולר - הגיע הזמן למפעילות התקשורת הפנים-ארצית - בזק, הוט (HOT) ו-012סמייל (012Smile) סגרו את הרבעון השני של 2008, והגיע הזמן לסכמו, ולראות - האם השפעותיה של תכנית ניידות המספרים מתחילות להתפוגג, או שמא הן רק מתחזקות? אז מה עשו חברות הטלפוניה?
לפני שמתחילים, חשוב לזכור כי הרבעון עומד בצל ההודעות האחרונות של חברות כמו אקספון ונטויז'ן, על כוונתן להציע שירותי טלפוניה פנים ארצית בתשתית VOB (Voice Over Broadband). בנוסף, בל נשכח כי ברקע נמצאת החלטת שר התקשורת לאמץ את דו"ח ועדת גרונאו, ולהורות על פירוק רשת בזק למקטעים (LLU), תוך מתן האפשרות לחברות לחכור שירותים מבזק ולהציע אותם בעצמן. לנתונים:
מנויים – בתחום המנויים ניתן עוד לחוש את השפעות תכנית ניידות המספרים, שנכנסה לתוקף בדצמבר שעבר. מגמת ההחלשות האיטית של בזק נמשכת, ומספר קווי המנוי של החברה יורד ל-2.6 מליון, ירידה של 2% מן הרבעון הקודם. כמו כן, על פי נתוני משרד התקשורת, ירד נתח השוק של בזק במגזר הפרטי לראשונה מתחת ל-85%. הוט, לעומתה, מחזיקה ב-399 אלף לקוחות, עלייה של 7% מול ה-370 אלף מן הרבעון הקודם. נתון מעניין נוסף הוא כי השחקניות החדשה-יחסית 012סמייל דיווחה לראשונה על מספר מנויי שירות ה-VOB שלה, שעומד על 75,000 לקוחות. החברה הודיעה כי היא צופה שתגיע לנתח שוק של 5% עד סוף שנת 2009.
גיוס מנויים – כאן ניתן לראות האטה בפעילות החברות הגדולות – בזק איבדה ברבעון האחרון 45,000 מנויים, וגייסה 4,000 מנויים בלבד, אובדן של 41,000 לקוחות. גם הוט במאטות – החברה הצליחה אמנם לגייס 29 אלף מנויים, אך מדובר בירידה של 68 אחוזים (!) אל מול גיוס המנויים ברבעון הקודם, שבא מיד אחרי שנכנסה תכנית הניידות לתוקף, רבעון בו גייסה החברה 49,000. נתון זה נמוך יותר אפילו מקצב גיוס הלקוחות של הוט ברבעון המקביל אשתקד, לפני שנכנסה לתוקף תכנית ניידות המספרים, רבעון בו גייסה הוט 32 אלף מנויים חדשים (012סמייל לא מפרסמת נתונים אודות גיוס לקוחות).
הכנסות ורווחים – על פי הדו"ח, ירדו הכנסות בזק מתחום הטלפוניה הפנים-ארצית ל-1.3 מליארד שקלים, ירידה של 4%, אך במקביל עלה הרווח התפעולי של החברה מן התחום ל-428 מליון שקלים, עלייה של 14%. בהוט, לעומתה, רשמה החברה עלייה של 4% בהכנסות, מ-394 מליון שקלים ברבעון הקודם ל-413 מליון שקלים ברבעון הנוכחי, אך היא אינה מדווחת על הרווח התפעולי של מגזר הטלפוניה בנפרד מן הטלוויזיה.
כשבוחנים את כל הנתונים, ניתן לראות כי שוק הטלפוניה הנייחת ממשיך להיות מושפע באופן ישיר מן ההחלטות הרגולטוריות שמקבל משרד התקשורת – כאשר המגמה הברורה, בדומה מאוד למה שקרה בתחום הטלפוניה הבינ"ל, וכנראה הולך לקרות גם בתחום הסלולר, היא ריבוי שחקניות, החלשות איטית של בזק, וחברות חדשות אשר ייכנסו לתחום לא רק בעבור הרווחיות, אלא גם כדי לספק מגוון של שירותים עבור לקוחותיהן.