קומיון - עולם הטלקום של ישראל
 הפוך לדף הבית  הוסף למועדפים  שלח לחבר  RSS
האימייל האדום חיפוש באתר

נוגסים בנתח

מפעילת הסלולר הפלסטינית השניה, ותניא, צפויה להתחיל לפעול בעוד חצי שנה. ניסינו להעריך מה תהיה ההשפעה על החברות הישראליות


מאת: דניאל מ.
פורסם: 12/10/2008

המפעילה הסלולרית השנייה בשטחי הרשות הפלסטינית, חברת Wataniya הכוויתית, צפויה להתחיל בפעילותה בשוק ברבעון הראשון של שנת 2009. היעד שהציבה לעצמה החברה הוא 400,000 מנויים בשנת הפעילות הראשונה, מספר הגיוני לכל הדעות. מלבד ההתעניינות הטבעית בישראל על הנעשה בעולם הסלולרי שמעבר לגדר ההפרדה, לכניסת מפעילה חדשה תהיה השפעה לא מעטה גם על שוק הסלולר הישראלי.

שיווק באשיר
חברות ישראליות היו מאוד פעילות בערים הפלסטיניות, גם בתחום התקשורת. רק בשנים האחרונות מתחילה הרשות הפלסטינית להיות עצמאית יותר בכל הנוגע לתשתיות התקשורת ולשירותים שחברות פלסטיניות נותנות ליושבים בגדה וברצועה. להערכת גורמים במשק מספר הפלסטינים החיים מעבר לקו הירוק ומחזיקים במכשיר סלולרי של אחת החברות הישראליות הוא כ-500,000. הדבר נכון גם לגבי השיווק - אם חשבתם שהמפעילות עוצרות את מאמצי המכירה שלהן בקו הירוק, נכונה לכם הפתעה. אם תטיילו להנאתכם ברחובות שכם, למשל, תוכלו למצוא עמדת מכירה של סלקום אצל פיסל אלאכבר. אם כן, חברות הסלולר הישראליות נותנות שירות ומספקות קליטה גם לתושבי ראמאללה, חברון ושכם.

כניסה של מפעילה נוספת לאזור, שהיה עד היום תחת ידיהן של ארבע המפעילות הישראליות, תפגע ללא כל ספק במספר המנויים של הישראליות. אחוז החדירה במדינת ישראל הינו מהגבוהים בעולם ועומד על כמעט 130%. אחד הנושאים הפחות מדוברים הוא העובדה כי לא מעט פלסטינים מחזיקים ברשותם מכשירים של סלקום, אורנג', פלאפון ומירס, ותורמים לא מעט למספרים הגבוהים הללו. חלק מהמנויים משתמשים במכשיר ישראלי בגלל שהם יוצאים לא מעט מהשטחים לעבוד בישראל, ולחלק האחר פשוט לא הייתה סיבה להחליף את המכשיר הישן שלהם, שכן רשת ג'ואל הפלסטינית קמה אחרי הרשתות הישראליות.

בכל שטחי הרשות הפלסטינית חיים כיום קרוב ל-4 מיליון אזרחים, 2.5 מיליון מתוכם בגדה והשאר ברצועה. למפעילה היחידה ברשות, ג'ואל (Jawal), יש יותר ממיליון מנויים, מה שמציב את אחוז החדירה של המכשירים הסלולרים ברשות על 36% (לפי נתונים של חברת Ericsson). חברה חדשה שתכנס לשוק תכוון לא רק לאלה שעדיין אין להם מכשיר סלולרי אלא גם לכאלה שמחזיקים מכשיר של חברה אחרת, והחברות הישראליות יאבדו מנויים לטובת המפעילה החדשה.

סביר להניח שכניסת המפעילה החדשה תעורר מלחמת פרסום בין שתי המפעילות הפלסטיניות ומי שיידחק הצידה אלו המפעילות הישראליות, שלא מפרסמות יותר מדי לקהל יעד פלסטיני. כמו כן, אפשר להעריך שערביי מזרח ירושלים הם קהל יעד פוטנציאלי בשביל מפעילות סלולריות פלסטיניות בעתיד, דבר שיכול להוות פגיעה נוספת בחברות הישראליות. 

קולטים עלייה
לא רק מספר המנויים ייפגע, גם ההכנסות מנדידה. כולם מדברים על כך ששוק התיירות הישראלי עולה על המפה העולמית ומיליוני תיירים מכל העולם יפקדו את ישראל. אם נתמקד לרגע בתיירים נוצרים, אשר מהווים חלק נכבד מהתיירות לישראל, הם אולי ישנים בירושלים, אך מגיעים גם לבית לחם, חלקם יורדים ליריחו, ונוסעים ברחבי הרשות הפלסטינית ביתר קלות מאזרח ישראלי רגיל.

צליין גרמני שמגיע לארץ היה יכול לבחור לאיזה רשת הוא נודד, וכעת תהיה לו אופציה נוספת. כאשר יפתח את הטלפון מחדש לאחר שיצא מכנסיית המולד בבית לחם, יוכל לבחור ברשת Wataniya איתה יישאר וישוחח עם משפחתו על חוויתו הרוחנית, עד אשר יבקש לבלות בתל אביב וייצא מטווח קליטת הרשת. הנקודה היא שהמפעילות הישראליות יאבדו מנויים ממדינות זרות לטובת רשת נוספת הגובלת בתחום שיפוטם. 

עוגת ההכנסות קטנה
לכניסת המפעילה החדשה תהיינה השפעות חיוביות ושליליות. החל משנת 2009 אנו עלולים לראות את אחוז החדירה במדינת ישראל נשאר על כנו, אם לא יורד במקצת, ולחילופין ה-ARPU יקבל דחיפה אם נניח שכוח הקנייה הפלסטיני נמוך מזה הישראלי. בסופו של דבר, השורה התחתונה היא - פחות כסף למפעילות הישראליות.

נדגים זאת במספרים - אם המפעילה החדשה מתכננת להשיג 400,000 מנויים חדשים, והמפעילה הקיימת, שגדלה כל שנה באחוזים מרשימים, תנגוס גם היא במפת המנויים הישראלית, אפשר להעריך שכ-100,000 מנויים בשנה הקרובה יגיעו על חשבון משתמשים במפעילות ישראליות. לא מדובר בפגיעה אנושה, רק 1.25% מכלל התושבים הרשמיים בישראל, אך אלה לא מספרים שכדאי להמעיט בערכם.

אם כן, נראה שאנו ממשיכים בתוכנית ההתנתקות, ועושים צעד נוסף להתרחקות מיושבי הגדה. בטוח שמנהלי החברות הסלולריות יהיו חייבים להסביר כיצד להתמודד עם המתחרה החדש.

מאמרים נוספים

אפשרויות גיוס הון להייטק

אפשרויות גיוס הון להייטק

עיצוב אלבומים באינטרנט - כל אחד יכול

עיצוב אלבומים באינטרנט - כל אחד יכול

על תקלות האייפון הנפוצות

על תקלות האייפון הנפוצות

רכישת מכשיר סלולאר

רכישת מכשיר סלולאר

הכל על הקמת מוקד אנושי וטכנולוגי

הכל על הקמת מוקד אנושי וטכנולוגי

הסמארטפון ככלי היעיל ביותר ללמידה בבית הספר

הסמארטפון ככלי היעיל ביותר ללמידה בבית הספר

כמה מרוויח בונה אפליקציה?

כמה מרוויח בונה אפליקציה?

הצורך הגובר של השוואת מחירי סלולר

הצורך הגובר של השוואת מחירי סלולר

איך לבחור חבילות סלולר לחו

איך לבחור חבילות סלולר לחו"ל?

רכישת מכשיר סלולאר

רכישת מכשיר סלולאר

הצטרפו לרשימת תפוצה
כל הזכויות שמורות Copyright © 2008 - קומיון – עולם הטלקום של ישראל הקמת אתרים ע"י הקמת אתרים